.
A+   A-
  |    |  

Neten a Hivatal - Közigazgatás

- lépjen be az elektronikus ügyintézés világába -

Hírek

Már interneten és telefonon is adhatunk meghatalmazásokat

2016.06.15.
Számos új elektronikus közszolgáltatás vált elérhetővé az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartás megjelenésével, többek között meghatalmazásokat adhatunk online és telefonos úton, tanúk és papírok nélkül. Ezen felül a nyilvántartás segítségével megnyithatjuk magunk előtt az internetes és a telefonos közigazgatási ügyintézés lehetőségeit, megadhatjuk, hol érjen el minket a hivatal, valamint bankszámlakivonathoz hasonló értesítést kérhetünk a nevünkben intézett ügyekről. Így kényelmesebben, egyszerűbben, gyorsabban és még biztonságosabban intézhetjük közigazgatási ügyeinket.

Lezárult az új közszolgálati életpálya projekt

2016.06.13.
Az Államreform Operatív Program keretében az Európai Szociális Alap támogatásával a Belügyminisztérium befejezte az "Új közszolgálati életpálya " című projekt megvalósítását.

Júliustól érvényes az elektronikus aláírás

2016.04.30.
Az elektronikus aláírás is érvényes, bizonyító erejű, és az unió egész területén elfogadott lesz a július elsején hatályba lépő új szabályozás szerint, így várhatóan szélesedik mind az elektronikus aláírást létrehozó technikai megoldások, mind az ezeket felhasználó szolgáltatók köre – írta közleményében a Deloitte Legal jogi tanácsadó cég.

Bővülnek az e-perek

2016.02.08. 
Idén július 1-tõl kötelező lesz a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára. Az Országos Bírósági Hivatal a birosag.hu oldalon közzétett ügyfél-tájékoztatókkal nyújt segítséget a könnyebb átállásban.

Átadták az első elektronikus személyi igazolványt

2016.01.11.
Átadták az első új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt hétfőn Budapesten. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.

Megújul a személyazonosító igazolvány

2015.12.29.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar közigazgatás. 2016. január 1-jével megjelenik az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolvány, amelyet az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is használhatunk, továbbá a TAJ-kártya és adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd. Az új személyazonosító igazolványba épített magas biztonságú tároló elemnek (chipnek) köszönhetően 2016-tól egy biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal intézhetjük ügyeinket.

Az informatikai fejlesztésé a jövő

2015.11.30.
Az informatikai fejlesztésé a jövő, enélkül ma a világban senkinek nincs jövője, nem lehet előre haladni - hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter a Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon című konferencián.

Hatékonyabb hang- és adatkommunikáció a közigazgatásban

2015.10.30.
A 2015. október végén lezárult „Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése” uniós projektnek köszönhetően költséghatékonyabb hang- és adatkommunikációs szolgáltatásokat használhatnak a közigazgatás szereplői. A 3,2 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés nyomán az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) céljaival összhangban tovább javul a közigazgatás teljesítménye.

Tízmilliárd jut az állami rezsicsökkentésre

2015.10.19.
A 2016-os költségvetésben tízmilliárd forint áll rendelkezésre az eljárási díjak mérséklésére vagy eltörlésére - mondta Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja, a Rádió Orienten. Hozzátette, az alapjavaslat szerint többek között az erkölcsi bizonyítvány és a felvételi eljárás költségeit engedhetnék el. A parlamentben tárgyalt törvénycsomag 110 jogszabályt fog módosítani az egyszerűbb ügyintézés érdekében.

Meg kell könnyíteni az ügyintézést

2015.10.08.
Jövő márciusra 278 új kormányablak lesz, január 1-jétől pedig számos eljárási díj csökken vagy megszűnik – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a "Kormányinfo 26 – Mit miért tesz a kormány?" című sajtótájékoztatón, melyet Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral tartott közösen.

Megvalósult a Nemzeti Egységes Kártyarendszer

2015.09.29.
Lezárult az „Oktatási és kormánytisztviselői funkciókat támogató kártyarendszer kiépítése” elnevezésű kiemelt projekt, amelynek keretein belül megvalósult a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK). A fejlesztés során kialakított új rendszer egyetlen kártyához több funkció (diákigazolvány, közlekedési kártya, stb.) hozzárendelését teszi lehetővé. „Ez azt jelenti - mondta Nagy Lajos, a KEKKH elnökhelyettese-, hogy az „egy kártya, egy alkalmazást” felváltja egy új, felhasználóbarát kártyarendszer, amelyben az eddigi különböző elektronikus kártyával igénybe vehető alkalmazások egyetlen kártyára integrálhatóak.” A Nemzeti Egységes Kártyarendszer további előnye, hogy az szolgáltatások köre folyamatosan bővíthető anélkül, hogy új kártyát kellene igényelni.

Használt autó vásárlásánál segíthet a Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás

2015.09.11.
Elindult a KEKKH egyik hiánypótló alkalmazása, amely a gépjárművekkel kapcsolatos kulcsadatok azonnali lekérdezését teszi lehetővé. A Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás célja, hogy a használtautó vásárlás során minden olyan, az adott gépjárműre vonatkozó adatot, könnyen és gyorsan megismerhessen a leendő tulajdonos, amely csökkentheti a vásárlás kockázatait. Mindez megoldást kínálhat a visszatekert kilométerórák és a trükkös használtautó nepperek ellen is.

Állami IT-rendszerek: 8 milliárdos fejlesztési projekt zárul a NISZ Zrt-nél

2015. 08. 31.
A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) augusztusban hat minisztériumban indította el az új nyomatmenedzsment rendszert, e részfeladattal sikeresen zárult a KKIR2, vagyis a Központosított Kormányzati Informatikai Rendszer kiterjesztése című EKOP-projekt. Az EU-támogatásból megvalósult, összesen 8,3 milliárd forintos projektben modern informatikai eszközök kerültek a kormányablakokba és okmányirodákba, IP-alapokra került az állami szervezeteknek nyújtott telefonos hangszolgáltatás, notebookok és okostelefonok beszerzése valósult meg a minisztériumok számra és megújultak az informatikai támogató rendszerek is.

Egyre több hivatalos ügy lesz intézhető otthonról

2015.08.14.
Több mint 300 milliárd forint jut e-közigazgatási fejlesztésekre a következő években. A papír alapú ügyintézések, kérelemtovábbítások elektronizálása a kormányablakokban, az otthonról, elektronikus úton intézhető ügytípusok körének kibővítése, az állami nyilvántartások közötti elektronikus információáramlás továbbfejlesztése – többek között ezeket a célokat szolgálják a következő évekre tervezett e-közigazgatási fejlesztések, amelyek a MultiContact Consulting szakértői szerint nagy szerepet játszhatnak a hatékony szolgáltató közigazgatás megteremtésében

Brüsszel újabb kormányzati program támogatásáról döntött

2015.07.27.
Az Európai Bizottság zöld jelzést adott a Kormány Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Programjának (KÖFOP). A döntés eredményeként 342 Mrd Ft jut a közigazgatás fejlesztésére, az állampolgárok számára nyújtott kormányzati szolgáltatások javítására.

E-közigazgatás az EFOTT-on

2015.07.16.
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala idén is részt vesz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT). A fesztivál időtartama alatt teljesen elektronizált, színes és szórakoztató programokkal várják a KEKKH munkatársai az e-közigazgatás iránt érdeklődőket.

Az elektronikus ügyintézés alapja – Teljes körű ügyfél-azonosítás

2015.06.25.
A Teljes körű ügyfél-azonosítás projekt eredményeként létrejött nyilvántartások és szolgáltatások alapvetően fogják megváltoztatni az elektronikus ügyintézést a közigazgatásban – jelentette be közös sajtótájékoztatóján a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH), a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és az IdomSoft Zrt. alkotta konzorcium. A mintegy 2,1 milliárd forintnyi európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztés lehetővé teszi az elektronikus, távoli ügyintézés kialakítását azokban az esetekben, amelyek nem követelik meg a személyes megjelenést.

Zárul az Önkormányzati ASP projekt

2015.06.11.
A 2012-ben indult „Önkormányzati ASP központ felállítása” elnevezésű projekt eredményeképpen 11 közép-magyarországi önkormányzat használhat korszerű informatikai megoldásokat belső működésük támogatásához, és nyújthat e-közigazgatási/e-ügyintézési szolgáltatásokat, önkormányzati szinten. Június végével további 44 település csatlakozik az ASP Központ szolgáltatási rendszeréhez.

Júniustól online is lekérdezhetjük adatainkat

2015.05.26.
Június elejétől akár online is lekérdezhetők a személyes adatok a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától. Nagy Lajos, a szervezet elnökhelyettese elmondta, a személyi- és lakcímnyilvántartóban tárolt adatokról kaphatunk információt, azt tudhatjuk meg, hogy a hatóság milyen adatokat tárol rólunk. Emellett pedig az egyéni vállalkozók is gyorsabban és könnyebben intézhetik majd ügyeiket.

Felkészült köztisztviselők, hatékony e-közigazgatás - A közigazgatásban dolgozók országos továbbképzésen frissíthetik ismereteiket az elektronikus ügyintézésről

A Belügyminisztérium nagyszabású programsorozattal népszerűsíti és mutatja be az elektronikus közigazgatásban rejlő lehetőségeket. A technológiai fejlesztések mellett a naprakész tudással bíró köztisztviselők a hatékony e-ügyintézés zálogai, ezért a Neten a Hivatal projekt egyik célja a közigazgatásban dolgozók ismereteinek bővítése: júniusban átfogó továbbképzések indulnak Budapesten és hat vidéki nagyvárosban.

Naprakész tudás az elektronikus közigazgatásról - a közigazgatásban dolgozók továbbképzése országszerte

A napjainkban egyre fontosabbá váló elektronikus közigazgatás megvalósításában kiemelt szerepet játszanak a közigazgatásban dolgozók. A Neten a Hivatal projekt nem csak a lakosság körében szeretné népszerűsíteni és bemutatni az elektronikus közigazgatás lehetőségeit és újításait, de céljául tűzte ki a köztisztviselők oktatását is: júniusban átfogó továbbképzések indulnak Budapesten és hat vidéki nagyvárosban is. 

Infrastruktúra-fejlesztés a kormányzati informatikában

2015.04.22.
Több, mint két éve kezdődött meg az Európai Uniós forrásból finanszírozott Központosított Kormányzati Informatikai Rendszer kiterjesztése (KKIR2) projekt. A KKIR2 megvalósítása most célegyenesbe érkezett: az egyes részfeladatok rendben haladnak és a projekt a tervezettnek megfelelően 2015. június 30-án zárul.

Az okmányiroda "bőröndös" változata - Újabb lépés az ügyfélközpontú közigazgatás felé

2015.04.16.
A közigazgatás egyik fő feladata, hogy magas színvonalon, mindenki által hozzáférhetőek legyenek a közigazgatási szolgáltatások. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. az információtechnológia eszközeinek segítségével lehetőséget teremt egy speciális, mobilizálható szolgáltatás létrehozására, amely az ország bármely pontjára eljuthat és biztosítani tudja az okmányirodai szolgáltatások biztonságos, ügyfélbarát működtetését. 

Tíz éves az Ügyfélkapu

2015.04.14.
A közelmúltban számos új szolgáltatás indult el az Ügyfélkapun - így például az országos szélessávú konzultáció, itt működik többek között a homlokzati nyílászáró-csere, a kazáncsere vagy az Otthon melege program elektronikus ügyintézési felülete is. Az Ügyfélkapun már csaknem száz e-szolgáltatás érhető el, köztük a már ismert elektronikus adóbevallás vagy az e-felvételi. A regisztrált felhasználók száma tíz éve folyamatosan emelkedik és idén a második negyedévben várhatóan meghaladja a 2 milliót.

Lázár János: Ősztől 278 kormányablakban háromszáz ügyet lehet majd intézni

2015.03.31.
A magyar közigazgatás az elmúlt százötven év legnagyobb átalakítását éli meg, amelynek következtében 2015 késő őszére csaknem kétszáz járás 278 kormányablakában legalább háromszáz ügyet tudnak elintézni a választópolgárok - mondta Lázár János a Fejér megyei Sárbogárd kormányablakának átadásán.

Elindult a közfoglalkoztatási portál

2015.03.25.
Elindult a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portálja, amely széleskörű tájékoztatást nyújt a közfoglalkoztatóknak és közfoglalkoztatottaknak.

Digitális kommunikációs hidat teremt a Magyar Posta

2015.02.26.
Lezárult a Magyar Posta Zrt.  HIBRID Kézbesítési és Konverziós Rendszer projektje (EKOP-1.2.23.-2012-2012-0001 ) , amely az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, nettó 3.25 Mrd forint vissza nem térítendő támogatási összegből.

Egyre több ügy intézhető helyben a kistelepüléseken

2015.02.24.
Újabb állami szolgáltatásokat juttatnak el azokba a falvakba, ahol nem működik sem kormányablak, sem okmányiroda. Ennek értelmében tovább bővítik a kistelepülésekre járó ügysegédek számát, akiknél a jövőben le lehet adni például a szociális segélyek iránti kérelmeket is – a Rádió Orient műsorában Kancz Csaba kormánymegbízott és Ströcker Zoltán, a kormányhivatal igazgatója ismertette a Komárom-Esztergom megyei aktualitásokat.

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az állampolgárok ügyintézése

2015 02.20.
A kormány kiemelt célkitűzése az Államreform program keretében a közigazgatás hatékonyságának növelése, a minden eddiginél összefogottabban, ellenőrzöttebben és költséghatékonyabban működő területi államigazgatás megteremtése. Ennek érdekében került az Országgyűlés elé az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

Jöhetnek a „mozgó kormányablakok”

2015.02.16.
A közigazgatási reform következő lépcsőjeként fejlesztés alatt áll egy olyan autóbusz, amely „mozgó kormányablakként” járna ki a nehezen megközelíthető településekre – mondta el rádiónkban Kovács Zoltán. A Miniszterelnökség államtitkára közölte azt is, a kormányhivatali integráció várhatóan áprilistól indul, amelynek révén 2100 munkatárs kerül át a kormányhivatalhoz.
 

Huszonhat kormányablak nyílik országszerte

2015.01.29.
A hétvégén 26 új kormányablak nyílik meg az ügyfelek előtt, így összesen már 100 kormányablak lesz az országban. A tervek szerint az év végére ez a szám eléri a 280-at. Így minden járási székhelyen lesz lehetőség a hivatali ügyintézésre.

Infokommunikációs akciótervet fogadott el a kormány

2015.01. 15.
A kormány 2014 végén elfogadta az infokommunikációs szektor 2014-2020 közötti fejlesztési irányairól szóló ún. Zöld könyvet, amelynek célja, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia által megfogalmazott célkitűzések megvalósításához szükséges lépéseket részleteiben bemutassa.

Fővárosi kormánymegbízott: 2015 nagy áttörést hozhat

2015.01.12.
Az Államreform Bizottság javaslata alapján tavasztól három lépcsőben történhet meg a kormányhivatalok külső és belső integrációja – közölte rádiónkban a fővárosi kormánymegbízott. Ennek keretében a szakigazgatási szervek főosztályi szervezetben működnek tovább, a hatáskörök címzettje pedig a kormánymegbízott lesz. György István beszélt arról is, hogy véleménye szerint az e-közigazgatás számára 2015 az áttörés éve lesz.

Új, elektronikus ügyfélportál az OBH-nál!

2015.01.08.
Az OBH által indított három nagy projekt eredményeképpen a bírósági szervezet működésében, a napi ügyvitelben a legújabb technikai módszerek jelennek meg.

Sikeresen zárult „A KEKKH informatikai infrastruktúrájának fejlesztése” elnevezésű projekt

2014.12.18.
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) tevékenysége során nagy tömegű adatszolgáltatást teljesít az elektronikus nyilvántartásokból a közigazgatási szervek, az önkormányzatok, az üzleti szféra és az állampolgárok részére. Korábban a Hivatal célul tűzte ki a számítógépes szolgáltató-, valamint hálózati kapacitásának (számítási kapacitás, tárhely, sávszélesség) fejlesztését, valamint a szükséges szoftver eszközök és kapcsolódó szolgáltatások biztosítását. A korszerű üzemeltetési környezet kialakítását követően, a szervereket és hálózati eszközöket üzemeltető munkatársak munkavégzése hatékonyabbá és gyorsabbá vált, ezzel is biztosítva a magas biztonsági szintű szolgáltatásnyújtást. 

Elektronikus eljárás a civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben

2014.12.17.
2015. január 1. napjától a civil nyilvántartási eljárásokban nem csak lehetőség, hanem egyes szervezetekre nézve kötelező is a kérelmek elektronikus úton való előterjesztése. A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény 8. § (1) bekezdése szerint 2015. január 1-jét követően a civil szervezetek nyilvántartási eljárásai során a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a hitelintézetek önkéntes betétbiztosítási, illetve intézményvédelmi alapja, a köztestület, a kölcsönös biztosító egyesület, a hegyközség, a párt, az országos sportági szakszövetség és a szövetség a beadványokat kizárólag elektronikus úton nyújthatja be. 

Közigazgatási ügyintézés – már mobilon is

2014.11.26.
Már okos telefonon is elérhetőek a KEKKH elektronikus ügyintézési platformján, a Webes ügysegédben működő ügytípusok és az Okmánystátusz-lekérdező szolgáltatás az OkmányApp elnevezésű mobil alkalmazáson keresztül. Segítségével például személyazonosító igazolványunkat, útlevelünket pótolhatjuk változatlan adattartalommal, bejelenthetjük a gépjármű tulajdonosváltását, illetve akár erkölcsi bizonyítványt is igényelhetünk. Az alkalmazás folyamatosan bővíthető újabb, az elektronikus platformon megjelenő ügyintézési lehetőségekkel. Az OkmányApp már elérhető a Google Play és az AppStore áruházakban. 

Elindult az OEP új honlapja

2014.11.03.
Könnyen átlátható, felhasználóbarát felépítés és megújult funkciók jellemzik az OEP új honlapját. Korszerű, modern megjelenése, és letisztult arculata szintén megkönnyíti a felhasználók számára a naprakész információk és dokumentumok között a tájékozódást. A honlap elérhető okostelefonokról és táblagépekről is.

Elkészült a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új Ügyfélszolgálati rendszere

2014.10.30.
Sikeresen lezárult az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében megvalósuló „A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal korszerű ügyfélszolgálati rendszerének kialakítása” című, EKOP-2.A.2-2012-2012-0022 azonosító jelű projekt. A fejlesztést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal valósította meg, mintegy 400 000 000 forint összegű támogatásból. 

Negyven kistelepülésen alakított ki Agora Pontot a posta

2014.10.30.
A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a projektzáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a posta történetében új fejezetet nyitottak, a társaság több olyan feladatot kapott, amelynek megvalósítása az ügyfelek, az állam és a cég érdekeit szolgálja. 

Okostelefonos alkalmazás a közigazgatásban

2014.10.15.
Magyarországon egyedülálló mobiltelefonos alkalmazást hoz létre a Somogy Megyei Kormányhivatal a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületével, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. 

Megújult a palyazat.gov.hu

2014.10.11.
Megújult külsővel várja látogatóit a Széchenyi 2020 honlap pályázói oldala. A honlapon az új pályázatok könnyebb elérhetősége érdekében több újítással kívánják segíteni a weboldal felhasználóinak tájékozódását.

Felmérés a közszférában az elektronikus közigazgatás humán tényezőiről

2014.10.07.
A közelmúltban felmérés zajlott az ÁROP-2.2.18 kódszámú kiemelt projekt keretében, melynek célja a közigazgatásban dolgozók e-közigazgatási felkészültségének és motivációjának vizsgálata volt. Az eredmények alapján mind a hozzáállás, mind az eszközhasználat megfelelő alapot nyújthat a fejlesztések kiteljesedéséhez. 

Fejlesztik az ügysegédi rendszert Zalában

2014.09.04.
Az elaprózódott településszerkezetű Zala megyében kiemelten fontos az ügysegédi szolgáltatás, amely a megyében található 258 település 80 százalékát fedi le. Törekszünk a rendszer fejlesztésére, akár informatikailag, akár szakmailag, hogy a kistelepüléseken élő állampolgárok is minél egyszerűbben intézhessék ügyeiket - fogalmazott a Rádió Orienten, Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Folytatni kell a közigazgatás modernizációját

2014.08.29.
Lázár János szerint a közigazgatás átalakítása sikeres volt, de további modernizáció kezdődik 2015-től. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a kecskeméti központú Gong Rádiónak adott interjújában beszélt.

Megújult a kormányzati ügyfélvonal

2014.08.26.
Megújult a kormányzati ügyfélvonal, a 1818-as telefonszámon hívható központot Pintér Sándor belügyminiszter adta át kedden Budapesten.

A települések kétharmadán van jelen az államigazgatás

2014.08.05.
Majdnem a teljes településhálózatot lefedi az államigazgatási szolgáltatás, a közel 3200 önkormányzatból 2400 településen találkozhatnak az állampolgárok az állam képviselőivel és lehet ügyet intézni vagy kezdeményezni – közölte a Rádió Orienten Zöld-Nagy Viktória. Az irányító minisztérium a jövőben a kistelepülésekre járó ügysegédek portfóliójának bővítését tervezi. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára emellett elmondta, a járási hivatalok infrastrukturális adottságainak javítása érdekében több milliárd forint értékben, többségében uniós forrásból megvalósuló épület-felújítás, korszerűsítés van folyamatban.

A világ élvonalában a hazai 112-es segélyhívó rendszer

2014.07.23.
A KIFÜ képviselte Magyarországot a több mint 70 országot tömörítő Európai Segélyhívószám Szövetség eddigi legnagyobb nemzetközi seregszemléjén. A mintegy 400 résztvevővel áprilisban lezajlott varsói esemény kiemelt témái voltak többek között az okostelefonos alkalmazások, az eCall szolgáltatások és a hívás helyének meghatározásának legújabb módszerei.  Magyarországon a 112-es hívásfogadó központok május 22-én indultak el, az európai uniós forrásból finanszírozott projekt gazdája a KIFÜ.

Megvalósítási szakaszban a „Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése” projekt

2014.07.23.
A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által konzorciumvezetőként irányított és a Kormányzati Eseménykezelő Központ közreműködésével zajló 3,2 milliárd forint összköltségű beruházásnak köszönhetően kedvezőbbé válik az elektronikus hírközlési szolgáltatások kihasználtsága. A fejlesztésnek köszönhetően a közigazgatási intézmények a jövőben nagyobb költséghatékonyság mellett vehetik igénybe az adat- és hangkommunikációs szolgáltatásokat

Magyarországon elindul az elektronikus anyakönyvi nyilvántartó rendszer

2014.07.01.
Az Országgyűlés 2013. május 27-én fogadta el az elektronikus anyakönyv kialakításával összefüggő törvénymódosításokat, a döntés értelmében egységes, az egész országra kiterjedő rendszert vezetnek be. Az eddigi négy anyakönyvi típust (születési, házassági, a bejegyzett élettársi kapcsolatokat rögzítő és halotti) egy váltja fel, ezzel megszűnik az anyakönyvek közötti értesítési kötelezettség.

Új informatikai rendszer segíti az agrár-kárenyhítést

2014.06.26.
A „Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer" (MKR) fejlesztésére irányuló EKOP 1.1.12 azonosítószámú projekt megvalósításáról számoltak be az érintett intézmények képviselői 2014. június 25-én a Magyar Tudományos Akadémia Székházában

Új rendszer könnyíti az agrártámogatások kifizetését!

2014.06.26.
2014. június 26-án mutatták be az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében megvalósult Mezőgazdasági és Környezeti Információs Rendszert (MeKIR). A fejlesztéssel lehetővé vált, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és társszervezetei számára releváns adatok közösen jelenjenek meg.

Háromezer helyszínen intézhetjük hivatalos ügyeinket

2014.06.15.
A tervezett több mint 300 kormányablakból jelenleg mindössze 78 működik, azonban a teljes rendszer kiépítésére vonatkozón is a nagyobb fejlesztések és közbeszerzések elindultak: az átalakítások eredményeként háromezer munkaállomáson intézhetjük ügyeinket. Ezzel párhuzamosan folyamatos az informatikai eszközbeszerzés: uniós projekt keretében a kormányhivatalok részére tavaly jelentős eszközállomány, köztük számos tablet került beszerzésre, idén pedig több ezer nyomtatót vennének – mondta el a Rádió Orientnek Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár

Az életpályamodell és az elektronikus közigazgatás a fő feladat

2014.06.13.
A köztisztviselők és a hivatásos állományúak életpályamodelljének kidolgozása, valamint az elektronikus közigazgatás megtervezése, megszervezése lesz a Belügyminisztérium fő feladata ebben a kormányzati ciklusban - mondta Pintér Sándor belügyminiszter azon a pénteki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta a tárca államtitkárait.